петак, 23. јануар 2015.

Eksperimentalna torta

Suskava torta,torta puslica, ili kako li je vec zovu,oduvek je bila "no,no"  meni za praviti. Moja mama je sa lakocom pravila,ali ja nisam smela. Nisam imala ni iskustva a pravo da vam kazem ni zivaca za susenje kora. Ona ih je po nekada susila celu noc na 50 stepeni. Moji bi verovatno pojeli i mene i rernu da toliko dugo moraju da cekaju. :) Cekala sam da se sastave sve kockice i kucnuo je cas....danas sam je pravila(iskoristila odsustvo dragog)
                                             

                                          EKSPERIMENTALNA SUSKAVA TORTA

KORA:
8 belanaca
16 kasika secera
1 kasika sirceta
200gr zlatnog peka keksa
FIL:
1/2 mleka+ jos 2 dl
8 zumanaca
8 kasika brasna
8 kasika secera
200 gr. margarina
100 gr seckanih oraha

Belanca ulupati u cvrst sne sa secerom dok se secer potpuno ne istopi i pred kraj mucenja dodati sirce. Mutiti jos oko 30 sekundi. Na tepsiju staviti pek papir i od ove smese napraviti dve kore,koje istovremeno stavljamo u rernu koja je zagrejana na 100 stepeni. Jako voditi racuna o korama,jer gornja ce brzo potamneti,zamenite im mesta i smanjite na 50 stepeni. Susite kore koliko god je duze moguce. Minimalno vreme susenja je 2h. Dok se kore suse,spremite fil"
1/2l mleka stavite da prokuva,posebno umutite onih 2dl,sa zumancima,brasnom i secerom i kada mleko provri,zakuvate kao puding. Ostavite da se ohladi i u mlak krem umutite omeksan margarin.Filujete kora-fil-orasi-keks-fil-orasi-kora. Ukrasite po zelji.
























 Posto su moja deca mala i vole sve sto je jakoh boja i sareno,moja dekoracija je izgledala ovako :)








Нема коментара:

Постави коментар